Biografie

Willemien Derksen werd in 1938 in Neede geboren.

Van jongs af was ze bezig met tekenen en kleuren. Echter: het volgen van een opleiding op dit gebied zat er niet in.

Pas in 1983, toen rustiger tijden aanbraken in gezin en zaak, lukte het haar om een oude wens in vervulling te laten gaan en iets te doen met vorm en kleur. Materiaal werd aangeschaft: papier, doeken, olieverf, mediums, penselen, enzovoort.

Arjen Hoogervorst van schildersschool “de Basis” in Diepenheim bracht Willemien de beginselen van het schilderen bij. Hier hoorde ze over “de gulden snede” en de kleurencirkel van Johannes Itten; over kleurgebruik en perspectief.

Het begin was moeizaam en aarzelend. Ontdekt werd dat kijken, leren kijken, het belangrijkst is bij schilderen.

Na enkele jaren met olieverf gewerkt te hebben ging ze over op aquareleren. Qua techniek veel moeilijker. Aquarel kan niet gecorrigeerd worden en eist daarom een goede voorbereiding. Het moet er, met uitsparingen voor de lichtere delen, in een keer op. Heel boeiend werk, omdat met aquarelverf en water zulke verrassende effecten bereikt kunnen worden.

Toch kwam er een overstap naar acryl. Met acryl kan (bijna) alles. Acryl kan worden gebruikt op papier, op doek of op nog een andere drager en acryl kan wel of niet verdund met water of een medium. Acryl is een uniek materiaal, waarbij de structuur gewijzigd kan worden met behulp van een modelleerpasta. Met een droogtijdverlengend middel kunnen de resultaten geoptimaliseerd worden. Mogelijkheden volop.

Willemien is er nog lang niet mee uitgewerkt. Ieder leeg doek is een nieuwe uitdaging. Daarbij was en blijft de natuur haar grote inspiratiebron.

Opleiding:

Nieuwe Academie Velp o.l.v. Marten Hendriks en Kees Goudzwaard, docenten kunstacademie Arnhem.

Onderricht van de kunstschilders:

Arjen Hoogervorst, Helene Bueno, Sjoerdtje Hak, Cees Rijppaert, Franco Soro.

Veel ervaring werd opgedaan in de cursussen van:

Rita Susebeek, Dolly Hoogedoorn, Jacqueline van Munster e.a.